1- ANTİOKSİDAN ÖZELLİKLERE SAHİP
Diğer baharatlar gibi tarçın da koruyucu, antioksidan özelliklere sahip polifenol adı verilen bitki bileşiklerini içerir. Tarçının sağlık açısından pek çok faydasını sağlayan ve aynı zamanda gıda hazırlamada koruyucu olarak rolünü destekleyen de bu bileşiklerdir.
2- ANTİİNFLAMATUAR
İltihaplanma olarak bilinen inflamasyon, herkeste meydana gelen ve bağışıklık sisteminin vücudu çeşitli hastalık veya yaralanmalara karşı korumak amacıyla oluşturduğu bir tepkidir. Aynı antioksidan bileşikler tarçının antiinflamatuar etkilerine de katkıda bulunur. Yaşlandıkça bu yararlı olabilir çünkü kronik inflamasyon süreci yaşa bağlı birçok hastalığın ilerlemesinde büyük rol oynar.
3- ANTİ BAKTERİYEL VE MANTAR ÖNLEYİCİ
Tarçının birçok tıbbi ve rahatlatıcı özelliğe sahip olduğu düşünülmektedir ve Çin bitkisel ilaçlarında sıklıkla kullanılmaktadır. Tarçının kendine özgü kokusu ve tadı, kabuğunda bulunan sinnamaldehit adı verilen esansiyel yağlardan kaynaklanır. Sinnamaldehitin bakteriyel enfeksiyonlara karşı korunmada faydalı olduğu görülmektedir.
4- ANTİ-VİRAL ÖZELLİKLERE SAHİP OLABİLİR
Bazı araştırmalar tarçının grip ve sivrisinek kaynaklı Dang humması da dahil olmak üzere belirli virüslere karşı da koruyucu olabileceğini gösteriyor.
5- KAN ŞEKERİNİ DÜŞÜRÜR, TİP 2 DİYABET RİSKİNİ AZALTIR
Tarçın, kan şekerini kontrol etmeye yardımcı olma konusunda güce sahiptir. Bunu, kan dolaşımına giren glikoz miktarının yönetilmesi de dahil olmak üzere bir dizi farklı mekanizma ile yapıyor olduğu düşünülüyor. İnsanlar üzerinde yapılan deneyler umut verici ve tarçının, kan şekeri kontrolü zayıf olan şeker hastalarında açlık kan şekeri düzeylerini düşürmede orta derecede bir etkiye sahip olabileceğini öne sürüyor.
6- İNSÜLİN DUYARLILIĞINI ARTIRABİLİR
İnsülin, kan şekerinin kanımızdan ihtiyaç duyduğumuz hücrelere taşınmasında rol oynayan hormondur, bu da metabolizmamızın ve enerji seviyemizin düzenlenmesinde önemli bir rol oynadığı anlamına gelir. Yaşlandıkça insülinin etkilerine karşı direnç kazanabiliriz ve bu durumun kan şekeri dengesini bozarak zamanla tip 2 diyabete yol açma potansiyeli vardır. Daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmasına rağmen, tarçın özlerinin insülinin etkisini taklit ettiği ve potansiyel olarak insülin direnci riskini azalttığı görülmektedir.
7- YAŞLANAN BEYİN İÇİN FAYDALI OLABİLİR
Alzheimer gibi durumlar yaşlandıkça daha sık görülür ve genellikle beyin hücrelerinin ilerleyici bir şekilde bozulmasından kaynaklanır. Alzheimer hastalığında protein parçacıklarının beyinde birikmesi, kişinin düşünme ve hatırlama şeklini yavaşlatarak etki gösterir. Tarçın, bu proteinlerin oluşumunu engelleyen iki bileşik içerir. Bu kanıtların çoğu hayvan ve test tüpü çalışmalarından elde edilmiştir, dolayısıyla bu etkinin bize nasıl fayda sağlayabileceği konusunda öğrenecek daha çok şey var.
8- KAN BASINCINI YÖNETMEYE YARDIMCI OLABİLİR
Yeterli tarçın tüketiminin kan basıncında kısa süreli bir azalma ile ilişkili olduğunu gösteren bazı kanıtlar vardır. Kanıtlar umut verici görünse de kontrollü çalışmalara ihtiyaç vardır.
9- KALP HASTALIKLARINA KARŞI KORUMA SAĞLAYABİLİR
Düzenli tarçın tüketiminin desteklediği tek kardiyovasküler risk faktörü kan basıncı olmayabilir; aynı zamanda kolesterol seviyelerinin yanı sıra kan trigliseritlerinin azaltılmasında da olumlu bir etkiye sahip olduğu görülmektedir.
10- BAĞIRSAK SAĞLIĞINI DESTEKLEYEBİLİR
Tarçın da dahil olmak üzere bazı baharatlar prebiyotik özelliklere sahiptir. Bunları düzenli olarak tüketmek, bağırsaklarınızdaki bakteri dengesinin yeniden sağlanmasına, sindirim sağlığının desteklenmesine ve sindirim sorunlarının hafifletilmesine yardımcı olabilir.
11- KANSERE KARŞI KORUYUCU OLABİLİR
Bugüne kadarki kanıtlar test tüpü ve hayvan çalışmaları ile sınırlı olmasına rağmen tarçından elde edilen ekstraktlar kansere karşı bir miktar koruma sağlayabilir. Bu bakımdan baharatın, kanser hücrelerinin büyümesini azaltmada, tümörlerdeki kan damarlarının oluşumunu sınırlandırmada ve kanser hücrelerini öldürmede faydalı olduğu görülmektedir.
12- DİŞ HİJYENİNİ DESTEKLEYEBİLİR
Tarçın geleneksel bir kullanımı, diş ağrısının yanı sıra bakteriyel aşırı büyüme ve ağız kokusu gibi diğer diş problemlerini tedavi etmek için diş tozu olarak kullanılmıştır.